loft amsterdam

 

opdrachtgever: familie Wiersma Munnik
locatie: Amsterdam
realisatie: 2001
i.s.m: Heleen van Heel, heeldebever, enterprice for architectural design, Amsterdam
fotografie: Ximena Davalos, Rotterdam
publicatie; de achitect, mei 2005

Dit appartement bevindt zich in een voormalig pakhuis aan de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord dat in 1995 werd verbouwd tot casco lofts. De opdrachtgever wilde zijn loft van 165 vierkante meter, waarin alleen de installatieschacht een vast gegeven was, in 2000 weer zo leeg mogelijk maken. Niettemin stond in het programma van eisen een aantal vaste ruimten omschreven, waaronder een slaapkamer, een kinderslaapkamer, een studie/logeerkamer, twee badkamers, een extra toilet voor bezoekers, een keuken en een aparte wasruimte.

De authentieke houten kolommenconstructie met daarop een relatief laag gelegen balklaag bepaalde in hoge mate de positionering en hoogte van de nieuwe indeling. Het resulteerde in het ontwerp van een compacte ‘box’, waarin meerdere programma onderdelen inclusief een gangenstelsel zijn ondergebracht. Kenmerkend voor dit ontwerp is dat elke ruimte minimaal twee doorgangen heeft, de twee slaapkamers hebben er zelfs drie, zodat in open toestand de verschillende ruimten vervloeien tot één geheel.
De buitenkant van de ‘box’ is gemaakt van hoogglans witgelakt MDF, waarin deuren in hetzelfde vlak zijn uitgevoerd als de wanden. In de ‘box’ is een verlaagd plafond aangebracht waarin de elektravoorzieningen zijn opgenomen en is de vloer 10 cm verhoogd in verband met het andere leidingwerk. De binnenruimten, wanden, vloer en plafond, zijn afgewerkt met een gele waterdichte kunststoflaag.

interieurHeleen van Heel