galvano metaal

 

opdrachtgever: Galvano vastgoed B.V., en Projectontwikkelingsbureau Haagdijk B.V.,
locatie: Acht, Eindhoven
realisatie: 1999
functie: 8.000m² distributiehal Galvano Metaal
fotografie: Norbert van Onna, Eindhoven

De opdracht voor een distributiehal voor een metaalhandel leidde onvermijdelijk tot het ontwerp van een gebouw in staal. De ligging van het gebouw, centraal op het goederendistributiecentrum Acht, maakte het interessant de werkzaamheden van het bedrijf aan de buitenkant zichtbaar te maken. Om het gebouw in zijn totaliteit meer uitstraling te geven zijn de hal en het kantoor met elkaar versmolten tot een compacte doos. Deze doos is opgebouwd uit twee typen staalplaat: fijn geprofileerd sandwichpaneel en vlakke verzinkte staalplaat. Het kantoorgedeelte, dat loodrecht op de aanrijroute in het volume is geplaatst, kraagt ruim 4 meter uit. Het kantoor wordt gedragen door zilverkleurige staalprofielen. Om het effect van de uitkraging te versterken zijn de ondersteunende kolommen achter een transparante plint geplaatst. Deze 3,6 meter hoge plint, uit verschillende soorten glas opgebouwd, verbergt op de begane grond de diverse nevenfuncties van de hal zoals kleedkamers, kantine en balieruimte voor de vrachtwagenchauffeurs. De glasplint volgt de aanrijroute om het gebouw, waardoor de werkzaamheden die plaatsvinden in de hal zichtbaar worden.

architectuurAlbert Veenstra