woonhuis III

 

opdrachtgever: privaat
locatie: Eindhoven
realisatie: 2010
programma: woonhuis, 390m2, met zwembad en logeer-, badhuis, 56m2
constructeur: Archimedes bouwadvies, Eindhoven
aannemer: Houtabouw, Geldrop

Aan de rand van de stad op een ruim bemeten kavel stond een oud en vervallen modernistische villa. Het was duidelijk dat bij aankoop het huis rigoureus verbouwd zou moeten worden om het bewoonbaar te maken. Bouwtechnisch en bouwfysisch was het in zeer slechte staat waardoor de fundering, de gevels en het dak van het gebouw volledig opnieuw bekleed moesten worden, qua isolatie en uitstraling.

De bestaande opzet van de plattegronden gaf de mogelijkheid de prachtige split-level verdeling te optimaliseren; met een hoofdvolume op tuin niveau, met daarin een ruime keuken, eet- en woonkamer, een verdiepte speel-, studeerkamer en uitloop naar het riante overdekte terras. Half verhoogt liggen de hoofdslaapkamer met kledingkamer en badkamer, en de kinderkamers met afzonderlijke sanitaire ruimten. Daaronder liggen de diverse facilitaire voorzieningen, zoals de wasruimte, binnen- en buitenberging, wijnopslag en installatie ruimte voor onder ander het buiten gelegen zwembad.
Door de grote overstekken, diverse zorgvuldig geplaatste landschappelijk tuinmuurtjes, herpositionering van raampartijen, de open structuur en aankleding van het interieur en exterieur, is het huis getransformeerd tot een woonhuis waarin de overgang van de woonruimte binnen en buiten op een natuurlijke manier zich manifesteert.

architectuurHeleen van Heel