tnt express

 

opdrachtgever: TNT Express, Eindhoven/ Goevaers & Znn. b.v., Best
locatie: GDC-noord, Eindhoven
bvo: 6.400m2 hal en 1.100m2 kantoor
inhoud: 54.200m3 hal en 3.700m3 kantoor
programma: crossdock distributiecentrum
realisatie: 2015
fotografie: Norbert van Onna

Op GDC-noord, aan de A2, nabij Eindhoven Airport wordt het grootste crossdock distributiecentrum van Europa gebouwd. In de 8,5 meter hoge hal bevindt zich een volautomatische productielijn voor pakkettenverdeling. Prefab beton is onder meer toegepast in de gebouwschil. Een 1.800 mm hoge translucente band op het entreegebouw en het totale hoofdvolume geeft 's avonds licht, waardoor zowel vanaf de grond als vanuit de lucht het gebouw goed zichtbaar is.

TNT levert door heel Europa pakketten en wil de komende jaren groeien. Het accent komt te liggen op diensten met een hoge marge zoals palletvrachten, zwaardere pakketten en internationale zendingen. Functionele en logistieke uitgangspunten bepaalden het ontwerp. De breedte en lengte, de routing, de ruimte rondom, positie en afmetingen van kantoor waren harde uitgangspunten. Het terrein van 30.600 m2 wordt zwaar beveiligd. De hoofdvorm van de hal is een L met secundaire aanbouwen waaronder containterdock en dockingsteiger voor busjes. De gevel is bekleed met zilverkleurige sandwichpanelen. Eronder zit een prefab beton plint; bij de hal 4,8 meter hoog, bij het kantoor en de dockingsteigers 1,3 meter hoog. 

Het distributiecentrum krijgt in totaal 105 dockshelters voor zowel opleggers als busjes, h.o.h. 4 meter. Op het terrein zijn ook 35 stalllingplaatsen voor aanhangwagens en 120 parkeerplaatsen voor personenauto's. In het kantoorgedeelte zitten allerlei nevenfuncties, zoals kleedkamers, kantine en balieruimte voor de vrachtwagenchauffeurs, een dokterspost en een uitzendbureau. 

Met dit project is minimaal het BREEAM “Very Good” certificaat behaald.