mijn plekkie

 

opdrachtgever: Woningcoorperatie Trudo, Eindhoven
locatie: Edisonstraat, Woensel West, Eindhoven
realisatie: 2012 (ontwerp prijsvraag)
programma: 252m², bijzonder ontwerp voor een hoek van een bouwblok
materialen: aluminium profielen en lamellen, PV-cellen in glas

genomineerd prijsvraagontwerp

Een plekkie voor mijn stekkie is een idee voor een groene woonvorm. Deze woonvorm zal niet alleen het decor positief veranderen maar ook inzetten op samen ontwikkelen en het (zelf) oplossend vermogen van de wijk en haar bewoners. De woonvorm is geïnspireerd door de Engelse “greenhouses” en de theevelden van het vroegere Ceylon. 

De laatste jaren is het imago van Woensel West al verbeterd, maar er zijn nog een aantal hindernissen te nemen. Met de aandacht die woningstichting Trudo met deze ideeën prijsvraag wil bewerkstelligen, moet de aandacht meer op de wijk gevestigd worden. De bedoeling is een levendige, kleurrijke en hippe buurt te creëren die ook bezoekers van buiten de wijk trekt.

Wij denken dat deze verandering van binnenuit moet optreden en stellen dan ook voor deze hoek te verbijzonderen met een theetuin. Thee drinken is van alle tijden en is iets dat in alle culturen en lagen van de bevolking voorkomt. Juist in Woensel West kan middels een theetuin met een theehuis sociale uitsluiting worden tegengegaan en wordt de mogelijkheid gecreëerd andere mensen te ontmoeten. Die thee verbouwen ze zelf, thuis, in hun eigen theetuin. Dit maakt van een normaal harde, stenen hoek een zachte en natuurlijke plek, een verandering van decor. Voor de plek levert dit een extra kwaliteit in de openbare ruimte op. Het bewust worden waar producten vandaan komen levert zowel een sociale als een groene duurzaamheid op.