holocaust monument

 

opdrachtgever: Holocaust Memorial
realisatie: 2010 (ontwerp prijsvraag)
locatie: Atlantic City, USA

Loodrecht op de promenade is een massieve stalen plaat geplaatst. Hierdoor ontstaat een krachtig en monumentaal silhouet. Dit silhouet staat symbool voor het vieren van de geschiedenis en een nieuwe samenleving.

De stalen plaat bestaat uit twee zijden; de westzijde heeft een verchroomd oppervlak, waarin omstanders en de omgeving weerspiegeld worden. De oostzijde is voorzien van een rode coating, als symbool voor het leven en een toekomst van liefde.

Gekleurde driehoeken werden in de kampen gebruikt om individuen van elkaar te onderscheiden. Een patroon van driehoeken, sneden en schaduwen symboliseert het in vrede naast elkaar leven van verschillende etnische groepen. In de avonduren vallen de verschillen weg door krachtig fluorescerend licht, waardoor de twee zijden één worden.

Slachtoffers worden geëerd voor hun idealen, waarop we een plek hopen te creëren voor herinnering, reflectie, hoop en geluk.