stoel, passo di due

 

opdrachtgever: Area Declic, Italie
realisatie: 2011 (design competitie)
prijs: derde plek prijsvraagontwerp

Het ontwerp is geïnspireerd door een dansend paar. Het frame van de stoel buigt tot het silhouet van een vrouw en een man. De vorm kan in elke positie van de stoel worden herkend, ingeklapt of uitgeklapt.

Samen met dun, doorzichtig canvas vertoont de vorm van het frame overeenkomst met de vrouwelijke rondingen van de no.14 Thonet stoel. De draden van de stof zijn ontworpen in een Moire patroon – de rasters interveniëren met elkaar, en des te sterker als de stoel ingeklapt is. De hoek van de zitting en de rugleuning laat de gebruiker de stoel gebruiken als een fauteuil. De stoel kan worden ingeklapt en vergrendeld door een mechanisme in de scharnier van het frame. De vorm van de ingeklapte stoel maakt het mogelijk dat ze vrijelijk kan staan, zonder enige ondersteuning. Groepen ingeklapte stoelen kunnen ruimte besparen door in een rij opgesteld te worden.

Het frame van de stoel is gemaakt van metaal van verschillende diktes. Het ontwerp minimaliseert materiaalgebruik en maakt de stoel tegelijkertijd makkelijk inklapbaar en stabiel. The twee scharnieren zorgen voor stabiliteit en bevatten een mechanisme dat de stoel in de zitpositie vergrendelt. Het canvas is opgespannen over de U-vormige frames en de twee 8mm dunne stalen profielen die tegelijkertijd de poten ondersteunen.