eindhovense golf

 

opdrachtgever: Eindhovense Golf
locatie: Valkenswaard
programma: renovatie en uitbreiding clubhuis (kleedkamers, bar, restaurant, vergaderruimten) 
realisatie: 2018
fotografie: Marie Louise Nijsing, Eindhoven

In 1928 ontdekken de heer Anton Philips en zijn vrouw Anna Philips-de Jongh een wijds landschap in Valkenswaard met lage dennen, heide en donkere vennen, de Nederheide genaamd. Ze zijn beiden zeer onder de indruk van de schoonheid ervan en maken plannen om de grond te kopen. Het plan is om er een natuurreservaat van te maken, waarop tevens een golfbaan moet komen, want mevrouw Philips is zeer verknocht geraakt aan de golfsport. Nadat de verkoop van de Nederheide door de gemeente Valkenswaard aan N.V. Philips Grondmaatschappij tot Behoud van Natuurschoon een feit is, wordt de vermaarde Engelse golfbaanarchitect Henry Shapland (Harry) Colt (1869-1951) in de arm genomen voor de aanleg van een 18 holes ‘firstclass championship course’ in Eindhoven. Harry Colt had zijn naam reeds gevestigd met het ontwerp van golfbanen in Hilversum, Zandvoort (de Kennemer) en De Pan. Veel van de huidige flora is door het echtpaar Philips zelf meegenomen van hun reizen over de wereld, waarmee de baan beschikt over een rijke verscheidenheid aan uitheemse bomen en planten. Ook worden er plannen gesmeed voor een clubhuis dat warm, licht en gezellig is, met mooie vuurhaarden, een ruim terras en voorzien van een rieten kap. Het gebouw dat dateert uit 1932 naar een ontwerp van architect Willem Hanrath kenmerkt zich door zijn Engelse landhuisstijl architectuur en geeft het clubhuis zijn herkenbare en unieke karakter. Willem Hanrath ontwierp meer gebouwen voor Philips, oa woonhuizen aan de Parklaan en de tennisvereniging ELTV in de Karpen.

In 2017 wordt architect Stefan de Bever gevraagd een renovatieplan vorm te geven op basis waarvan het clubhuis opgeknapt kan worden en weer terug gebracht zal worden naar zijn grotendeels oorspronkelijke staat. Je ziet het er niet van af, maar het gebouw heeft een complete metamorfose doorstaan. Het clubhuis was volledig uitgewoond en voldeed niet meer aan de huidige tijd qwa energievoorziening. Door het clubhuis aan de voorzijde met 2,5 meter te vergroten en de indeling qua ruimten weer in balans te brengen, is de totale beleving en de onderlinge ontmoeting tussen de leden en de medewerkers geoptimaliseerd.

Naast de verduurzaming van het gebouw, door diverse bouwkundige voorzieningen, isolatie en aanpassing van de installaties, zijn verdwenen (oorspronkelijke) kwaliteiten teruggebracht en aangevuld met nieuwe frisse en lichte elementen, waardoor het authentieke 90-jaar oude clubhuis weer een hedendaagse uitstraling krijgt. Waar de oorspronkelijk in het clubhuis gelegen kleedkamers in de jaren ‘70 naar een nieuwe on geïsoleerde vleugel buiten het clubhuis zijn verplaatst, zijn de kleedkamers nu weer teruggebracht in het clubhuis. Op de verdieping waar de grote zaal is gelegen, is het zicht op en de relatie tot de baan en het omliggende landschap hersteld, het panoramische uitzicht is weer teruggebracht. De westvleugel is open gemaakt, waardoor het gebouw weer prachtig gelegen is op het westen, met uitzicht op hole 18. Het natuurlijke licht rondom valt weer diep het clubhuis in.

architectuurHeleen van Heel