silent lines


opdrachtgever: TU/e
locatie: Vertigo TU/e
expositie: januari - april 2023
programma: tentoonstelling 30 jaar tekeningen van Stefan de Bever + workshops
fotografie: Norbert van Onna en Kamil Parzychowski

Beste Kunstliefhebber,

CASA Vertigo TU/e en het Curatorial Research Collective hebben Architect Stefan de Bever uitgenodigd om zijn tekeningen en schetsen te exposeren aan het grote publiek in de tentoonstellingsruimte, Plaza Vertigo.

“De lijn ontstaat door een bepaalde beweging van je hand en kan op zich al veel uitdrukken.”
Stefan de Bever

Silent Lines

Is de aanduiding die Stefan gebruikt als hij het heeft over de talloze tekeningen die hij in de loop der jaren heeft gemaakt. De tekeningen zijn observaties van het dagelijks leven en een inspiratiebron voor zijn werk als architect, vormgever. Al schetsend verzameld Stefan ideeën en wordt de wereld om hem heen in beeld gebracht. De schetsen leggen de levendige informaliteit vast van Stefan als toeschouwer.

Waarom op de TU/E

De belangrijkste bijdrage van deze tentoonstelling is de rol van schetsen als stiltes in een architectonische perceptie. Studenten worden aangemoedigd in architectuurstudies om te schetsen. Het is een vaardigheid die wordt gebruikt om een reeks elementen, ideeën en ruimtes te documenteren. De schetsen van Stefan tonen observaties in een (stedelijk) landschap, beelden van de echte wereld doordrenkt met vergankelijkheid.