woonhuis het schaep
Kern van de opgave was het creëren van een eigentijdse leefomgeving die comfortabel is en volledig in harmonie is met het oorspronkelijke hoofdgebouw uit 1949. Kenmerkend voor het ontwerp zijn hoogwaardige materialisatie en verbeterde detaillering die de overgang van bestaand naar nieuw mogelijk maakt. De woning is gelegen op een hoekperceel aan een laan in de karakteristieke jaren '30 tuinwijk genaamd Den Elzent, nabij het centrum van Eindhoven. Daarnaast grenst het perceel aan het natuurlijke landschap van het nabijgelegen stadswandelpark (Stadswandelpark).
Het oorspronkelijke huis is ontworpen door de plaatselijke architect Ir. C. Geenen. Daarna werd het huis verschillende keren aangepast, onder anderen voor de huisvesting van de Zusters van het Heilig Hart van Jezus. Dit maakt het bestaande gebouw tot een monument in het stedelijk landschap en het was belangrijk om de historische kwaliteit ervan te behouden.
Het belangrijkste concept van de renovatie was om het gebouw gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen en de begane grond uit te breiden om extra hedendaags comfort aan de bestaande woning toe te voegen. Even belangrijk in het concept was het woongedeelte dat is georiënteerd op het stadswandelpark en de intieme privétuin.
-
Op basis van deze conceptuele benadering is de renovatie ontworpen om de bestaande woning en zijn omgeving te verbinden, om zo de kwaliteit en mogelijkheden van het perceel op een natuurlijke manier te verbeteren. Het bestaande gebouw is ontdaan van elementen die in de loop der jaren zijn toegevoegd en in zijn oude glorie hersteld. Verder zijn de bestaande uitbouw en een tuinmuur halverwege het perceel verwijderd, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor de paviljoenachtige vormgeving van de nieuwbouw. De opvallende boom, een rode beuk, is als het ware verplaatst van de voortuin naar de achtertuin.
Een extra afspiegeling van de bestaande architectuur in de nieuwe ingreep is het natuurstenen ornament in de dakrand, dat in de dakrand van de aanbouw opnieuw is geïnterpreteerd. De materialisatie van de uitbouw bestaat uit een combinatie van bestaande materialen met moderne toepassingen. Naast de natuurstenen dakrand is er gebruik gemaakt van een geglazuurde baksteen, waarvan de kleur en het materiaal aansluiten bij het bestaande gebouw. De grote glasvlakken van de nieuwbouw dragen bij aan de naadloze overgang naar het terras en de tuin, waarbij de vloeren en het plafond van binnen naar buiten doorlopen. Ook het opnemen van het bestaande landschap door middel van inkepingen in het dakoppervlak versterkt het gevoel van overgangen tussen bestaand/nieuw en binnen/buiten.
In het interieur spelen de hiërarchische opbouw van ruimtes en de daarbij behorende zichtlijnen een belangrijke rol. De kleinere, aaneengesloten ruimtes in de bestaande woning zijn waar nodig ontsloten en op andere plekken intiem gelaten. Dit ritme van lange zichtlijnen versus intieme woonruimtes zet zich voort in de nieuwbouw. Er is veel aandacht besteed aan een zorgvuldige detaillering en materialisatie. Functionele zaken als kasten, akoestische panelen, verlichting, nissen voor gordijnen en complete klimaatbeheersing worden naadloos weggewerkt of gaan volledig op in de materialisatie van de woning.
locatie: Eindhoven
status: gerealiseerd in 2014-2017
opdrachtgever: particulier
discipline: transformatie
programma: woonhuis met ondergrondse garage
oppervlak: 928m²
fotografie: Norbert van Onna
publicaties: Archello, Architizer
-
bouwmanager: Franken projectmanagement
constructie: Archimedes Bouwadvies
installaties: Eklips Adviesbureau
aannemer bouwkundig: Burgtbouw
aannemer interieur: Smeulders interieurgroep
glasrealisatie: Si-x
tuin: Puur Groenprojecten







