woonhuis II

 

opdrachtgever: particulier
locatie: Eindhoven
realisatie: 2010
programma: verbouwing woning en interieurontwerp, 220m²
constructeur: Archimedis bouwadvies, Eindhoven
aannemer: Van Straten bouw en vastgoed, Eindhoven
fotografie: Merel van Beukering, Eindhoven
pdf projectinformatie woonhuis II eindhoven
 

Op een luwe plek aan de Dommel, in de binnenstad van Eindhoven, staat een stadsvilla, bestaande uit drie woningen, uit 1930 naar ontwerp van architect Louis Kooken, in 1897 oprichter van De Bever Architecten. De opdracht omvat de verbouwing van de klassieke, in kamers ingedeelde begane grond van de diepe tussenwoning, tot een eigentijdse, loftachtige ruimte voor een gezin met twee jonge kinderen.

Het doorbreken van de wand tussen de woonkamer en keuken en het verwijderen van de inbouwkasten met schuifdeuren introduceerd nieuwe kwaliteiten met behoud van de reeds aanwezige karakteristieke elementen, zoals de erkers en koven. Aan de achterzijde is het huis met ruim twee meter uitgebreid en is een lichtkoepel toegevoegd. Een aluminium vouwdeur is in zijn geheel te openen en verbindt nadrukkelijk het woongedeelte met het terras en de tuin.

De ruimte is afgewerkt met een grijze gietvloer en witte gladde stucwerk wanden. Er ontstaan zones die door specifieke meubelontwerpen zijn ingedeeld. Een witte leren bank is opgenomen in het ontwerp van de keuken. De gele bank met kast markeert een aparte plek in de woonruimte, het speelgedeelte van de kinderen. De roze banken staan los in de ruimte. De verschillende interieur elementen zijn qua kleurstelling en eenvoud van details op elkaar afgestemd en vormen daardoor een geheel. De inrichting van de keuken omvat het ontwerp van een opbergmeubel en een kookeiland in de vorm van grote tafel. De activiteiten van het wonen hebben centraal gestaan tijdens het ontwerpproces: samen zijn, zitten, spelen, koken, de dag doornemen. Het resultaat is een open loftachtige ruimte met hedendaagse elementen die op ontspannen wijze een plek hebben gekregen in de monumentale stadsvilla.

interieurHeleen van Heel