rijksmuseum tafel

 

opdrachtgever: De Rijksstudio award 2017
locatie: Rijksmuseum
realisatie: 2017 (ontwerp prijsvraag)

De Rijksstudio award 2017 daagt ons uit om een f meer kunstwerken uit de collectie van het Rijksmuseum te hergebruiken en het een nieuw leven te geven, in een creatieve en eigentijdse benadering. In antwoord op dit artistieke verzoek voelden we een drang om te antwoorden op de volgende parameters: verkoopbaarheid; gemak van productie; introductie van een nieuw concept; en, kwaliteit. Ons doel is om mensen de mogelijkheid te geven een gloednieuw ontwerp te kopen dat geen kopie is, maar een herinterpretatie van een relevant kunstwerk. We willen dat mensen trots zijn op het exposeren van dit kunstwerk dat zichzelf, of hun huis, een 'museum' maakt.

Met betrekking tot dit uitgangspunt is afgesproken dat tafelkleden niet alleen een verplicht voorwerp zijn dat veel mensen willen kopen, maar het heeft ook een breed potentieel als basis voor een artistiek werk. Bijna als het begin van een olieverfschilderij op een wit doek, begonnen we met een leeg scherm (120x90 cm - tafelgrootte zonder randen) en digitale gereedschappen, wetend dat de toekomst ervan geen muur maar een tafel was.

De selectie van het kunstwerk, om mee te beginnen, was zowel een kwestie van populariteit als persoonlijke smaak. Het portret van Marten Soolmans, geschilderd door Rembrant, 1634, werd diep geanalyseerd op het gebied van samenstelling, kleurenpallet, texturen en detaillering. Uit deze analyse en daaruit voortvloeiend ontwerp resulteerde drie voorstellen:
1. Digitale compositie samenvoegen, opnieuw creëren en vereenvoudigen van de details van de geborduurde kraag en riem;
2. Recreatie van de outfit van Soolmans in verschillende lagen van tafelkleedjes, waarbij patronen en materialen worden toegekend. Het is een creatie van een `man als een tafelkleed`, waarbij elementen als haar, kraag, doeken, riem en schoenen zijn opgenomen;
3. Introductie van een nieuw tafelkleedconcept, waarbij het tafelkleed zelf een thermo-beschermelement bevat om gemakkelijk hete pannen te plaatsen. Deze benadering kan eenvoudig worden toegepast op verschillende andere schilderijen, door 2 verschillende patronen en 1 element van het kunstwerk te selecteren.

Omdat verschillende mensen verschillende smaken hebben, vinden we dat de keuzemogelijkheid van fundamenteel belang is.

Met de tafel gedekt wensen we u
Smakelijk eten!

belleluxi©Heleen van Heel