camillus woonzorg

 

opdrachtgever: De Zorggroep, Roermond
locatie: Roermond
realisatie: 1e fase 2012, 2e fase 2015
functie: kleinschalig verzorgd wonen fotografie: Norbert van Onna, Eindhoven
www.dezorggroep.nl
voorheen; stichting land van gelre en gulick

Het huidige verpleeghuis Sint Camillus te Roermond wordt gedomineerd door een centrale hoogbouw flat. Door veranderende levens opvattingen voldoet het bestaande zorgcomplex niet meer aan de normen van de huidige tijd en is het toe aan vervanging. Hoogbouw wordt vervangen door een grondgebonden leefomgeving. 

Aan de rand van Roermond in een landschappelijk context is een buurt onwikkeld waar wonen en zorg nauw samen gaan. Er zullen uiteindelijk 23 wooneenheden, 39 appartementen en verschillende voorzieningen worden gehuisvest met een totale oppervlakte van ruim 12.500m². De voorzieningen, zoals een restaurant, theehuis, winkel, kapper en fysiotherapie zullen publiek toegankelijk worden.

De eerste fase, waarvan de uitvoering medio 2011 begint, voorziet in 8 woongroepen met 56 wooneenheden voor dementerende ouderen. De kleinschalige woongroepen bevatten tevens gezamelijke huiskamers, logeer- en personeelsruimtes. Bijzonder zijn de loopcircuits en snoezelruimtes die speciaal voor de doelgroep zijn ontworpen. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan het uitzicht en de inrichting van de buitenruimte. De woningen zijn allen op de begane grond gesitueerd en sluiten middels terassen aan op het landschap. Overstekken waarborgen een comfortabel binnenklimaat en door de eenvoudige sobere baksteen detaillering treden de kwaliteiten van de materialen en de geleding van de volumes op de voorgrond.