l'accademia brug

 

opdrachtgever: stad Venetie, Italie
locatie: Venetie
realisatie: 2006 (competitie inzending)
functie: brug en museum voor archeologie
www.arquitectum.com


In het ontwerp van de L’Accademia brug worden de archetypen van Venetiaanse bruggen en gebouwen samengesmolten. Het ontwerp kopieert niet alleen het bestaande, maar gebruik de specifieke vormen en regels en transformeert deze in een nieuwe met architectuur taal die er voor zorg draagt dat de nieuwe brug zich geruisloos voegt in de cultuur historisch beladen context. 
Subtiele onderverdelingen zijn gecreëerd zowel in de gevel als wel in de plattegrond, deze zijn gerelateerd aan de afmetingen in het interieur en de perspectivische vergezichten op de stad Venetie.

Bij betreding van het gebouw, maakt de passage contact met het waterfront onder de brug, waar aan de zuidzijde de Vaporettos (waterbussen) en aan de noordzijde de Gondolas zijn gesitueerd. Naar boven leidt de passage naar de werkplaatsen en de entree van het museum. Vanaf dit punt is er een magnifiek uitzicht over Venetie en de Canal Grande.