fifth jazztempel

 

opdrachtgever: Okko Project, Eindhoven
locatie: voormalig NRE-terrein, Nachtegaallaan, Eindhoven
realisatie: 2017-2018
programma: combinatie van Jazzclub met restaurant, podiumzaal en brouwerijcafé
oorspronkelijke architect: Louis J.P. Kooken (1867-1940)

In Eindhoven dient zich een kans aan het in de binnenstad aan de kop van het kanaal gelegen voormalige NRE-terrein te herontwikkelen. De ambitie is om een goede, op nationaal niveau bekende Jazz-club te realiseren: een podiumzaal voor de grotere optredens maar vooral ook een intiem restaurant waar gelijktijdig met het nuttigen van een maaltijd en een glas wijn of bier genoten kan worden van live uitgevoerde muziek. Een fantastische plek voor easy listening Jazz, Soul, Lounge en World Music. 

Eindhoven, vóór de komst van Philips en DAF, verdiende o.a. de kost met sigaren, lucifers en bier. Een van de brouwerijen lag prominent aan het kanaal. Het voormalige NRE-terrein is een prachtige plek om dit cultuurhistorisch gegeven nieuw leven in te blazen. Een micro-brouwerij met brouwerijcafé waar de verschillende bieren, geproefd kunnen worden. Mooie speciaal bieren luisterend naar namen als “Woensels Witbier” of gewoon “Frits” en “Huub”… 

De eerste gasfabriek in Eindhoven werd geopend in 1858. In 1900 werd door de gemeente een nieuwe gasfabriek gebouwd aan de kop van het Eindhovens Kanaal. Dit complex is geleidelijk uitgebreid, hoewel de gasfabriek met de komst van het aardgas verdween. Vanaf 1911 konden de industriële bedrijven elektriciteit betrekken van het particulier net van de Peelcentrale. In 1914 ging deze centrale failliet en kwam het elektriciteitsnet in handen van de PNEM, het latere NRE. 

Architect Louis J.P. Kooken, 1867-1940, oprichter van het huidige De Bever Architecten, was gemeentearchitect van Eindhoven. In die functie ontwierp hij de gasfabriek. Zijn oeuvre is zeer omvangrijk, mede door de stormachtige industriële ontwikkeling die Eindhoven en omgeving in die tijd doormaakte.