powerhouse

 

opdrachtgever: Geva Vastgoed
locatie: Eindhoven
realisatie: 2017-2018
programma: bedrijfsverzamelgebouw, industrie, kantoor
i.s.m.: Atelier van Berlo, Eugelink Architectuur
fotografie: Tycho Merijn
www.gebouwtr.nl

De enorme uitbreidingen van de fabrieksterreinen van Philips in de jaren vijftig, vroegen om een extra energievoorziening. Daartoe werd aan de rand van het nieuwe fabrieksterrein, Strijp II of Strijp T, pal aan de Beukenlaan, tegenover het Klokgebouw een nieuwe warmtecentrale geprojecteerd (1953). Het gebouw heeft een krachtige, industrieel architectonische uitstraling; zowel in positionering, vorm als in materiaalgebruik. De markante oude energiecentrale is opvallend door zijn gele baksteen en de twee schoorstenen in bruine baksteen. Door zijn uitstraling en ligging is het gebouw later een symbool geworden voor de herontwikkeling van de nieuwe industrieterreinen Strijp R en T.

Geschiedenis ontmoet toekomstige innovaties...

Het gebouw heeft een uniek karakter. Het concept van Atelier van Berlo, ’Innovation Powerhouse’ verzorgt een economisch versterkend karakter voor Strijp T, een creatieve ‘stepping stone’ in een keten van cultuur, design en innovatie. Qua ligging en uitstraling een eyecatcher van jewelste. Nu al een icoon, zat vol asbest en was totaal ongeschikt om in te werken.

In de nabije toekomst bestemd voor een multidisciplinaire innovatie campus, een living lab voor design en technologie, business to business en professionele diensten.

Als industrie zal hier inkomen: de creatieve industrie, design studio's, technologie hard- en software innovators, additivite productie, productie-installaties, start-up's.

Voor het hosten van al deze verschillende functies, is een nieuwe glazen volume gebouwd aan de noord-oost hoek op het bestaande dak. In feite is deze uitbreiding net als het doortrekken van het hogere midden volume, “De Ghost”, een onderdeel van het oorspronkelijke plan, dat nooit werd voltooid.

De uitvoering van de nieuwe massa aan de noord-oost zijde is uitgevoerd in een hedendaagse architectuur. De voorgestelde transparante gevels geeft een contrast met de enorme industriële bouwmassa, maar sluit vervolgens soepel aan met de oude dakrand. Deze behoud dezelfde afwerking en uitlijning als de rest van het gebouw.