eindhoven airport

 

opdrachtgever: Eindhoven Airport N.V.
locatie: Eindhoven
programma: luchthaven terminal, commerciele plaza, kantoren en hotel
realisatie: 2006 (1 fase), 2013 (2e fase)
i.s.m.: KCAP, Rotterdam en NACO, Den Haag
fotografie: Norbert van Onna, Arthur Bagen, Jacco Suijkerbuijk
www.eindhovenairport.nl
publicatie; bouw, 2007
eindhoven airport op facebook

Met de ontwikkelingsvisie voor Eindhoven Airport groeit de luchthaven uit tot een knooppunt van mobiliteit en zakelijke activiteit. Het nieuwe terminalcomplex is daarin een belangrijk beeldmerk. 

Het gerealiseerde deel heeft een langgerekt plaza van waaruit verschillende faciliteiten bereikbaar zijn. Doordat de plaza onafhankelijk van de andere bouwdelen kan worden doorgetrokken, biedt de terminal een flexibel bouwprincipe dat zich kan aanpassen aan veranderende wensen en behoeftes, in overeenstemming met de economische ontwikkelingen. 

Vroeger waren luchthavens vooral geoliede reizigersmachines, tegenwoordig zijn het ook knooppunten van allerlei niet-luchtvaartgebonden functies zoals kantoren, horeca, winkels en leisurevoorzieningen. Dit geldt voor grote, nationale luchthavens maar ook voor de locale vliegvelden die door het toenemende luchtverkeer steeds belangrijker worden.