woonhuis I

 

opdrachtgever: privaat
locatie: Eindhoven
realisatie: 2009
programma: woonhuis, 394m2
constructeur: adviesbureau Duisters, Eindhoven
installatie advies: Nelissen ingenieursbureau, Eindhoven
aannemer: Geberbouw, Helmond
fotografie: Arthur Bagen, Eindhoven

Op een verborgen kavel tussen muren van achtertuinen en een openbare parkeerplaats ligt een moderne villa. De rafelige kavelvorm van een voormalige tegelhandelaar heeft een smalle entree tussen twee bouwblokken in en is volledig onzichtbaar vanaf de openbare weg. 
Door de wieber-vormige plattegrond van de villa ontstaan ruimtelijk lange perspectieven, waardoor de buitenruimte wordt geoptimaliseerd.
Deze familiewoning is zo vormgegeven dat de slaap-, was- en speelruimten zich in het hogere gedeelte boven de halfverdiepte garage bevinden. In het lagere gedeelte van de wiebervormige plattegrond bevinden zich de leef-, keuken- en werkvertrekken. Alle ruimten zijn op meerdere manieren te bereiken waardoor het een waar speelterrein is voor de kinderen.

De scheiding tussen de slaapvertrekken en de leefruimten is vormgegeven door een lange zwarte kastenwand. In deze wand bevindt zich de opgang naar de slaapafdeling, de bijkeuken, een berging, de toegang tot de kelder en de zijentree van de hoofdslaapkamer. Tevens fungeert deze wand als opslag. De opbouw van de plattegrond is zo vorm gegeven dat in elke ruimte de mogelijkheid aanwezig is een formele en een informele route te bewandelen. Interieurelementen, vormen de scheiding tussen de diverse ruimten, en vervangen daarmee traditionele wanden. De luxe maar toch ook warme materialen van het interieur maakt dat de villa enerzijds ervaren wordt als een abstract modernistisch huis, maar anderzijds als een echt familiehuis.