brug venlo

 

opdrachtgever: maasboulevard Venlo
locatie:  Venlo
programma: brug over de oude haven
realisatie: 2007 (ontwerp prijsvraag)

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug verbindt het oude stadshart met het nieuwe park aan de overzijde van de oude haven. De tegenstellingen stad – natuur, hard – zacht, steenachtig – groen, die tussen deze twee gebieden bestaan zijn de inspiratie voor de vormgeving van de brug.

De brug staat als een poort over de oude haven heen en verwelkomt boten, voetgangers en fietsers. Bij het betreden van de brug wordt de suggestie gewekt dat het profiel van de oude stadsstraten gecontinueerd wordt. Twee constructieve stalen schijven staan op een afstand van 6 meter van elkaar. De spanten zijn geperforeerd met een patroon van cirkels en vierkanten en bekleed met een geperforeerde, glimmende staalplaat, waarbij de diameter van de perforaties in de richting van het park geleidelijk toeneemt. De open structuur is een verwijzing naar het licht dat door een bladerdak heen valt.

Het brugdek hangt aan kabels van 2,4 meter waardoor onder de spanten een panoramisch beeld op de omgeving ontstaat.

De brug heeft een vrije doorvaarhoogte van minimaal 6 meter, een vrije overspanning van 56meter en de helling van het brugdek bedraagt  4,7%. De doorrijhoogte op beide kades is 2,4 meter. De constructieve berekening bevestigt de mogelijkheid van deze vormgeving.

stedenbouwHeleen van Heel