casa nova

 

opdrachtgever: stadsgwest haaglanden
locatie: den haag
realisatie: 2010, prijsvraagontwerp
programma: 'transformatie van kantoren: woningen voor de toekomst'
project poster pdf

Wie is de 50 plusser? Ontwikkelen voor de 50 plusser betekent de vraag stellen: wat wil de 40 plusser over 10 jaar? De 50 plusser staat midden in het leven. De kinderen zijn net de deur uit, een van de partners heeft een topbaan, of allebei. Ze zoeken een woning met comfort, een plek voor ontspanning. Ze zijn cultureel geïnteresseerd en maatschappelijk betrokken. 

Wij stellen voor het gebouw te transformeren tot een luxe woongebouw met service, aansluitend bij de Haagse traditie. De monumentale meisjesschool wordt gestript van de rommelige aanbouwen. De eerste uitbreiding wordt losgeknipt en gemoderniseerd. De 28 woningen in het complex variëren in oppervlakte van 74m2 op de begane grond tot 720m2 onder de kap! Ze zijn vrij indeelbaar en kunnen desgewenst opgesplitst en samengevoegd worden. 

Aan het luxe woongebouw worden verschillende services toegevoegd: een wellness/fitness/sauna in de bunker voorziet in een intieme, geborgen sfeer en een bibliotheek/bar aan de buitenzijde verbindt het woongebouw tegelijkertijd met de buitenwereld. In het hart van de monumentale school wordt een lobby gemaakt.

De verschillende onderdelen van het programma worden opgenomen in een nieuwe, opgetilde structuur. Deze structuur functioneert als luifel, maaiveld en buitenruimte en voorziet de monumentale school van een nieuwe identiteit: een luxueus woongebouw voor bezige 50 plussers, een nieuwe markante aanwezigheid in de stad

De leden van de jury waarderen de speelsheid van de inzending en geven aan 'er vrolijk van te worden'. 

architectuurHeleen van Heel