mediafaculteit wenen

 

opdrachtgever: Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H., Universität für Musik und Darstellende Kunsten, Wien, Austria
locatie: Anton von Webern Platz, Wien, Austria
realisatie: 2012, prijsvraagontwerp
programma: faculteitsgebouw mediacentrum, muziek en toegepaste kunst. oppervlak: 4.730m²
gebruikte materialen: gefrijnde hardstenen plint met natuursteen gevel en structurele beglazing

De architectuur van het Medienzentrum combineert traditioneel vakmanschap in een compact modern gebouw met innovatie en duurzaamheid. Het ontwerp is eenduidig in zijn verschijningsvorm maar in het gebruik zijn de 3 faculteiten; instituut voor compositie en electro akoestiek, instituut voor toetsinstrumenten en filmacademie, afzonderlijk te betreden en af te sluiten. In het ontwerp is gestreefd naar een optimale vertaling van het programma van eisen zodat alle afzonderlijke ruimten aan de kwaliteitseisen van geluid en lichttoetreding voldoen. 

Gestreefd is om een tijdloos modern gebouw te creëren, waarin de integratie in de bestaande stedelijke structuur en de kwaliteit van de binnenruimten centraal staan. De nieuwe hoofdentree en de erachter gelegen verblijfs- en wachtruimten liggen direct verbonden aan het groene hart van de campus. 
Het past qua volume in de stedelijke schaal van de omliggende gebouwen en sluit qua architectuur aan bij zowel de historische als de moderne gebouwen. De maatvoering, de geleding van de gevel en verhouding van het volume is een moderne vertaling en een afgeleide van de klassieke gebouwen op de campus. Op de gevel is met een Pixel bewerking techniek een patroon aangebracht dat verwijst naar de typische Weense art nouveau van onder andere Olbrich en Wagner.