sint marta

 

opdrachtgever: Okko project, Eindhoven
locatie: Eindhoven
realisatie: 2009
programma: 13 + 8 appartementen, 300m2 kantoor, 32 pp parkeergarage
fotografie: Arthur Bagen, Eindhoven
www.okkoproject.nl

Sint Martha is een rijksmonumentaal schoolgebouw aan de Jan Smitzlaan in Eindhoven. Het ligt midden in Den Elzent, een karakteristieke jaren ’30 wijk die door de gemeente is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Het oude schoolgebouw zelf werd in 1932 ontworpen door de Eindhovense architect Geenen en vertoont onmiskenbare invloeden van de Amsterdamse school. Kloeke penanten onder een ferme overstek, een puntig rood schilddak en krachtig metselwerk in gele baksteen.

Twee klaslokalen zijn in gebruik genomen als kantoorruimte Het resterende deel is toegekend aan elf appartementen. Daarnaast zijn op het achterterrein, boven een parkeergarage, 8 stadswoningen gerealiseerd. Een gemeenschappelijke binnentuin biedt de bewoners een royale gemeenschappelijke buitenruimte die aansluit bij het groene karakter van de villawijk.

Het oude schoolgebouw is aan de buitenzijde integraal gehandhaafd. Alleen aan de achterkant werd de gevel enigszins aangetast door nieuwe balkons, die een sterk horizontaal belijnd karakter vertonen. De balkons zijn losgehouden van het gebouw waardoor in combinatie met de glazen borstwering het volle zicht op de gevel blijft gehandhaafd. De klaslokalen hebben plaatsgemaakt voor een elftal comfortabele appartementen met uiteenlopende afmetingen en indelingen. Het oorspronkelijke trappenhuis met zijn geelgetinte tegels, een deurpartij in glas-in-lood en gebrandschilderd raam zijn ongemoeid gelaten.