zorgcentrum herte

 

opdrachtgever: De Zorggroep, Roermond
locatie: Herten
realisatie: 2009
programma: zorgcentrum
fotografie: Arthur Bagen, Eindhoven
de zorggroep

In het stedenbouwkundig plan van de nieuwe wijk ‘De Oolderveste’ te Herten, heeft de gemeente gekozen voor een klassieke, symmetrische opzet van het stratenplan. De centrale as die in het plan ligt is georiënteerd op de Oolderplas en het aan de overkant gelegen Beegden. Aan het begin van deze markante centrale as ligt de bouwkavel waarop het nieuwe zorgcentrum is geprojecteerd. Deze locatie ‘Belle vue’, heeft een magnifiek uitzicht over deze as. Bij het plan voor het nieuwe zorgcentrum is ervoor gekozen hier op te reageren, door een duidelijke symmetrische bouwmassa in 4 bouwlagen aan het begin van deze stedenbouwkundige as te projecteren. 

De eerste en tweede verdieping vormen de hoofdmassa van het gebouw. Op de1e en 2e verdieping zijn in totaal 60 eenpersoonsappartementen en 3 appartementen voor kortdurende opvang gelegen. Deze appartementen zijn 45m2 groot en hebben allemaal een eigen woonkamer, slaapkamer, badkamer en keukentje. Vides zorgen voor doorzichten tussen de verdiepingen. 

De derde verdieping ligt terug ten opzichte van de onderliggende verdiepingen en wordt eveneens uitgevoerd in metselwerk en heeft een regelmatig patroon van raamopeningen. 
Op deze derde verdieping is de verpleegafdeling gesitueerd, met in totaal 32 kamers. De kamers zijn voor deze verdieping geclusterd in 4 groepen van 8 eenheden. Iedere groep heeft hierbij zijn eigen woonkamer met elk hun eigen buitenruimte.

architectuurHeleen van Heel