luna lodge

 

opdrachtgever: BAI
programma: logeren in de binnenstad
locatie: Den Bosch
realisatie: 2011 (ontwerp prijsvraag)

Het kruithuis ligt als een vreemd object in de stad ‘s Hertogenbosch. Het is nooit onderdeel geweest van een samenhangend militair complex, noch is het volledig opgenomen in het stadsweefsel. Luna Lodge maakt van het kruithuis een cuktuur en commercieel hotel in een lunapark: een veld met paviljoens ontworpen door verschillende kunstenaars, architecten en designers. Er kan overnacht worden in bijzondere objecten in het veld, in de bomen op het water, maar ook in het oude kruithuis.

Het park wordt ontsloten aan de willemsvaart en de citadellaan. Een opgetilde boardwalk aan de Aa fungeert als podium voor het park én de stad. De boardwalk is tevens aanlegsteiger. Een ‘strip’ aan de achterzijde van de vliertstraat geeft deze gebouwen een voorkant aan het park. Hier wordt een restaurant ingericht met terras in het park. Een uitkijktoren fungeerd als markering en biedt een fantastisch uitzicht over de stad en de oude gracht.Het kruithuis wordt deels ingericht als buitentheater.

architectuurHeleen van Heel