bauhaus

 

opdrachtgever: Bauhaus Dessau foundation
locatie: Dessau
realisatie: 2015 (ontwerp prijsvraag)
programma: museum en expositieruimte

De ontwerp uitgangspunten van het museum zijn gebaseerd op de vormtaal en het gedachtengoed van de Bauhaus beweging van de vorige eeuw. Belangrijk hierin was de eenvoud en leesbaarheid van de plattegronden, constructie en functies. Tegelijkertijd is er een veelvoud aan ruimtelijke ervaringen en een rijkheid aan intense kleuren.

een element op een orthogonaal grid
Doormiddel van 1 element, welke meerdere functies in zich verenigd, zijn de ruimten in het museum opgedeeld en wordt het gebouw gedragen. Het element is dus tegelijkertijd; constructie, scheidingswand en beweegbaar interieur element. Het element is opgebouwd uit een stalen constructie met een geperforeerde buiten beplating. De binnenzijde heeft een vlakke staalplaat afwerking. In het landschap rondom het project is het element 50cm hoog en fungeert het als een bank om op te zitten. Het element in het landschap is van beton met een houten boven afwerking.

Stedenbouw, onderdoorgang
Het museum is op de begane grond subtiel in tweeën gedeeld door een onderdoorgang die aansluit bij het stratenplan van de omgeving. Aan het einde van de onderdoorgang, gezien vanaf de straat, is een panoramisch zicht over het park. In de onderdoorgang zelf zijn de belangrijkste ruimten van het museum bijeen gebracht. Het café, de museum shop en de expositieruimte. Dit betekent dat het café en de shop ook onafhankelijk van het museum open en dicht kunnen.

Architectuur
De kleur geel van het interieur is goed zichtbaar, hier is bewust voor gekozen. De witte gevel filtert en neutraliseert de intense kleur enigszins. De gevel heeft continue een ander uiterlijk door enerzijds de patronen die ontstaan door de perforatie en de spiegeling van de binnen kleur op de buitengevel. Anderzijds geeft dat de afwisseling van gebogen vlakken met vlakke glasvlakken, het museum aan alle kanten een uniek uiterlijk. Door de wisselende scharkering van de elementen op het strakke ritme van het grit ontstaat overzicht naast onverwachte en unieke ruimte. Hierdoor is een eigen interpretatie van de getoonde werken in het museum mogelijk en wordt daarmee rechtgedaan aan de gelaagdheid van de stad Dessau.

architectuurAlbert Veenstra