don bosco kerk

 

opdrachtgever: Nedproject bv, Mierlo
locatie: Eindhoven
realisatie: 2011
programma: 13 (in kerk) + 20 appartementen (nieuwbouw) en kinderdagverblijf
architect kerk, 1957: C.H. de Bever (1897-1965) fotografie: Merel van Beukering, Eindhoven

In de oorspronkelijk plannen (1953) van C.H. de Bever werd gesproken over een rondgang (kruisgang) met pastorie. Vooral het omsloten karakter van de plek spreekt aan. De rondgang vormt het verbindend element tussen oud en nieuw. Hoofdentrees van de beide gebouwen zijn hieraan gepositioneerd. De overgang en relatie tussen openbaar, semiopenbaar, semiprivé en privé geven een waarborg voor een goede cohesie in het gebied. Op straatniveau zijn individuele woningentrees gerealiseerd om de levendigheid daar te stimuleren. Om dit te benadrukken zijn enkele woningen in de kerk en de nieuwbouw voorzien van een eigen privé tuin. 

Een contrast in materialisatie en vorm moet de positionering van de nieuwbouw naast de kerk versterken. De nieuwbouw is opgebouwd uit per laag terugspringende verdiepingen, waardoor het merendeel van de woningen ruime buitenruimten bezitten. Het terugspringen van de gevel geeft ruimte in de omringende straten, waardoor het straatprofiel breder oogt. Tevens geeft deze meer lucht en licht aan de omringende bestaande bomen. Bewoners parkeren vindt plaats in een ondergrondse parkeerkelder.

De architectuur van de Don Bosco Kerk, wordt ook wel gekarakteriseerd met de term ‘statige armoede’. Soberheid, en een statige, sacrale uitstraling zijn leidende thema’s bij de uitwerking en detaillering van de nieuwbouw. Deze uitstraling zal worden afgewisseld met een levendige invulling van de plint en het maaiveld. De relatie openbaar, semiopenbaar, semiprivé en privé wordt zorgvuldig bewaakt.