P+R javapark almelo

 

opdrachtgever: Gemeente Almelo
locatie: Almelo
realisatie: 2013
functie: kunstobject, aankleding parkeergarage

Het kunstwerk, façade moiré, bestaat uit roodgekleurde aluminium platen, die zich als een soort weefsel rondom de parkeergarage vouwen. De parkeergarage wordt aan alle vier zijden voorzien van modules van gerecycled aluminium rechthoeken, die worden opgebouwd uit driehoeken. Deze driedimensionale driehoeken geven het kunstwerk diepte.

Afhankelijk van de afstand waarop de garage wordt bekeken, ontstaan verschillende effecten; spiegeling van het metaal, verdraaiing van kleuren (het zogenaamde moiré-effect) en meer of minder transparantie door de verschillende grootte van de gaten in de aluminium platen. Er is voor de kleur rood gekozen, omdat deze kleur de locatie en de omgeving op diverse manieren symboliseert. Het symboliseert de dynamiek van treinen, de haven, de historie van de roodkleurige bakstenen industriële complexen en de ontwikkeling van het stationsgebied. Voor de aankleding van de parkeergarage is € 320.000,- beschikbaar, vergelijkbaar met de kosten voor traditionele gevelbekleding.

De parkeergarage staat aan de overzijde van de Javatoren, tussen het NS-station en de jachthaven, en is vooral bedoeld voor OV-reizigers en medewerkers van bedrijven in de omgeving. De gebruikte parkeergarage, die eerder in Zaandam stond, kocht de gemeente van Ballast Nedam Parking. De parkeergarage biedt plek aan 360 auto’s. Zowel de garage als de inrichting van de stationsomgeving worden betaald met bijdragen van de Provincie Overijssel, Regio Twente en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.