oceaan urbanisatie

 

opdrachtgever: evolo 2011 skyscraper competition
realisatie: 2012 (ontwerp prijsvraag)
locatie: de oceaan

Water is een een van de basis behoeften van de mens. Ons beeld van de aarde vanuit de ruimte laat zien dat 70,9% van het aardoppervlak bedenkt is door oceanen. We nemen de oceanen waar als de grenzen van land, verstedelijking en menselijke activiteiten. Deze verticale stad in de oceaan vormt een grote onderzoeksuitdaging. Dit project onderzoekt hoe de oceaan onderzocht en gekoloniseerd kan worden en hoe dit nieuwe woon- en werkvormen kan opleveren. De uitdaging is specifiek om een wolkenkrabber te ontwerpen die zich net zoveel op de waterwereld richt als op de hemel erboven.

De zelfvoorzienende, onafhankelijke unit haalt zijn energie uit de conversie van thermische energie. De stabilisator onder water houdt het gebouw in rechte positie en voorziet het gebouw van koud oceaan water [5°C (41ºF)]. Het voordeel van een structuur half onderwater en half blootgesteld aan de hitte van de zon, wordt gebruikt in het koelings- en verwarmingssysteem in de vorm van circulatie tussen de verschillende delen.

De rijke biodiversiteit van de oceanen kan onder andere leiden tot nieuwe farmaceutische uitvindingen. Volgens de eerste Census of Marine Life bevatten de oceanen wellicht meer dan 750.000 soorten die nog niet ontdekt zijn. De structuur bevat genoeg ruimte voor laboratoria, water tanks en recreatiefaciliteiten (cinema, ziekenhuis, fitness clubs) voor haar gebruikers. Verschillende structuren samen kunnen een groot netwerk vormen, als een stad. Er wonen 6000 inwoners en er is een hotel voor bezoekers. De spiraalstructuur is 2km lang en kan geheel bewandeld worden. 

Het belangrijkste aspect van het ontwerp is het ontwikkelen van ideeën over het gebruik van zeeën en oceanen. Tegelijkertijd biedt het ontwerp een visie op een nieuw type urbanisatie met nieuwe vormen van leven. Een faciliteit zonder vervuiling, verkeersdrukte en opstoppingen die we kennen van onze huidige steden.

stedenbouwHeleen van Heel