toren van woensel

 

opdrachtgever: Woningcoorperatie Trudo, Eindhoven
locatie: Edisonstraat, Woensel West, Eindhoven
realisatie: 2016, competitie ontwerp
programma: 252m², bijzonder ontwerp voor een hoek van een bouwblok

De toren van Woensel is een compacte woning van 3 verdiepingen op een bestaande sokkel. De toren is ontworpen als een landmark door het maximaliseren van de visuele ervaring vanuit de stedelijke omgeving. Vanaf alle kanten ziet de toren er namelijk anders uit en verandert de intensie van de kleur achter de geperforeerde stalen platen van het trappenhuis. Het ontwerp is geïnspireerd op volières en bekende torens in de architectuurgeschiedenis, ingegeven door de wens om de stedenbouw te verrijken en een vernieuwende woonvorm toe te voegen aan het kleurrijke Woensel west.

De gestapelde cirkelvormige plattegronden verwijzen ook naar kindersnoepgoed op een stokje. Wellicht hierdoor ook een landmark voor spelende kinderen op het Edison Plein. Deze vervreemdende vorm ten opzichte van reguliere woningen zal door iedereen anders ervaren worden en kan juist daardoor uitstijgen boven persoonlijke smaak, leeftijd en cultuur.

Architectuur en oriëntatie;
De entree naar de woning bevindt zich op het binnenterrein aan de achterzijde. De woning begint op de eerste verdieping met de woonkamer en keuken. Op het dak van de bestaande bouw is een groot terras aangebracht, grenzend aan de woonkamer. Een verdieping hoger ligt de slaapkamer en op de bovenste verdieping is de badkamer gesitueerd met in het midden de douche met lichtkoepel. Doordat de glazen wanden zijn omcirkeld met de geperforeerde borstwering van het trappenhuis is er ook rekening gehouden met privéruimten in de woning. Daarnaast is met de draaiing van de plattegronden een optimaal milieu gecreëerd ten opzichte van de oriëntatie op de buurt en de zoninval. Het steeds wisselende perspectief op de omgeving zorgt voor een zeer rijke woonervaring.

Constructie en materiaalgebruik;
De dragende gevel van glas, het trappenhuis, de twee holle kolommen (tevens dienend als kasten), de douchekern en de vloervlakken zorgen gezamenlijk voor de stabiliteit van het gebouw. Toegepaste materialen zijn hout, staal, geperforeerd staal, chroom en glas. De roze kleur op het binnenspouwblad is zichtbaar door de geperforeerde staalplaat. De binnen afwerking in het trappenhuis is ook roze, deze wordt gereflecteerd op de chromen binnenelementen zoals de douchewand. Deze effecten samen zorgen voor de steeds wisselende ervaring van roos tinten in en op het gebouw.

Duurzaamheid en levensstijl;
Duurzaamheid in dit ontwerp gaat niet over het meest efficiënte materiaalgebruik, passieve energie door optimale oriëntatie en/of het gebruik van alternatieve energiebronnen ... bij dit ontwerp gaat het over de filosofie van leven, samenleven en het delen van ervaringen in een kleurrijke buurt. Het gaat over levensstijl en identiteit. Over een landmark voor iedereen.