parc imstenrade

 

opdrachtgever: De Vitalis WoonZorg Groep, Eindhoven
locatie: Heerlen
realisatie: 2e fase 2006, 1e fase 1999
programma: 364 woonzorg appartmenten + diverse voorzieningen
fotografie: Arthur Bagen, Eindhoven
www.vitalis-zorggroep.nl

Het gebouwencomplex van een voormalige vroedvrouwenschool is in fasen verbouwd tot woonvoorziening voor senioren. Het stedenbouwkundig plan dat in nauw overleg is opgesteld met de gemeente Heerlen, de Rijksdienst voor Monumentenzorg en natuurbeschermingsorganisaties voorziet o.a. in de realisatie van 450 appartementen. De eerste en tweede fase van ‘Parc Imstenrade’, genoemd naar het 9 hectare grote bos waarin het ligt, zijn gerealiseerd.

Het voormalig ‘woonhuis’, de huisvesting van de kraamsters in opleiding, is verbouwd tot 42 appartementen, waarbij het monumentale gebouw zowel aan de buitenzijde als qua structuur zo min mogelijk is aangetast. Rondom het voormalige ‘kliniekgebouw’ is een uitbreiding gekomen met 77 appartementen. Hier is ter plaatse van de overgang tussen oud en nieuw een wintertuin gecreëerd, die een belangrijke sociale functie in het complex vervult. Laatste onderdeel van de eerste fase vormt een woontoren met 57 appartementen. In afwijking van de andere bouwdelen, waarvan de appartementen behoren tot de (sociale, standaard- en vrijehuursector, betreft het hier koopappartementen. De toren vormt als markering van de locatie, een herkenningspunt voor de omgeving. Met de recent gerealiseerde tweede fase, zijn in totaal nog eens 122 appartementen en een zorghotel ‘De Meander’ toegevoegd.

In het complex bevinden zich ook diverse andere voorzieningen als een winkel, een kapper en een gezondheidscentrum. Een restaurant en de oranjerie zijn bestemd voor de bewoners, en ook voor het publiek toegankelijk.

architectuurHeleen van Heel