beukenrode

 

opdrachtgever: Wonen Zuid, Roermond
locatie: Venray
realisatie: 2004
programma: 54 woonzrg appartementen incl. parkeergarage
fotografie: Arthur Bagen, Eindhoven
pdf, projectinformatie, beukenrode wozoco
pdf, publicatie, de architect, oktober 2006
pdf, publicatie, bouw 10, 2005

Dit complex met woon-zorgappartementen is gesitueerd in de tuin van het voormalige kloostercomplex Beukenrode, dat tegenwoordig in gebruik is als verpleeghuis. De appartementen zijn zelfstandige woningen voor senioren waarbij de mogelijkheid gecreëerd is in de toekomst zorg te bieden. De separate entrees aan de straatzijde benadrukt het zelfstandige karakter. 

De situering van het complex, dat is opgedeeld in drie villa-achtige volumen waarin 54 appartementen zijn ondergebracht, respecteert de oude kloostertuin. Het parkeren, de bergingen en de aan de tuinzijde gelegen verbindingsgang (die de drie gebouwdelen met het verpleeghuiscentrum verbindt) liggen half verdiept waardoor de tuin door middel van landschappelijke glooiingen tussen de gebouwen continueert.

De gevels zijn bekleed met grof gestructureerde beton elementen en glas, en zijn aan alle zijden gelijkvormig. Hierdoor krijgen de gebouwen een sculpturaal karakter dat versterkt wordt door de solitaire ligging in de parkachtige omgeving.