entree lage landen

 

opdrachtgever: De Lage Landen, Eindhoven
locatie: hoofdkantoor, Eindhoven
realisatie: 2011-2012
programma: nieuwe hoofdentree
interieur ontwerp: same-d, Voorburg
uitvoering: BAM utiliteitsbouw, Eindhoven ism BRS Building Systems
pdf, publicatie dakenraad nummer 107, april 2012

De organisatie van financieel dienstverlener De Lage Landen in Eindhoven heeft ervoor gekozen het 'nieuwe werken' te implementeren in haar organisatie, waarbij een meer open en transparante structuur ontstaat. Als gevolg daarvan is oa een ruimere opzet van de hoofdentree gewenst, waarbij men in een ongedwongen sfeer ontvangen wordt door hostess'. 

Boven de verplaatste nieuwe hoofdentree, van het in 1980 door De Bever Architecten ontworpen gebouw is een schotelvormige luifel met een diameter van 16 meter gerealiseerd. Het bolvormige ultradunne elliptische element met een omtrek van 110 meter hangt via een trekstang-constructie op drie bevestigingspunten aan de langsgevels van het kantoorgebouw en krijgt hierdoor 30 ton aan extra gewicht te verwerken.

Het volledig in 3D getekende object is met tuien verbonden aan het bestaande gebouw. 
Aan de onderzijde wordt de luifel gemarkeerd door een driehoekspatroon van speciale led-verlichting. De 16 polyester elementen waaruit de luifel is opgebouwd zijn voorzien van wisselende cannelures, waardoor de rand een opvallende uitstraling krijgt.