kiosk chicago

 

opdrachtgever: Chicago architecture biennial
locatie: Chicago
realisatie: 2015 (ontwerp prijsvraag)
programma: strandkiosk

Op een vroege morgen wil je een kopje koffie drinken aan het strand van Chicago. Je ziet meerdere kiosken, maar kiest voor de kiosk die van de buitenzijde een schouwspel van kleuren geeft. Eenmaal aangekomen open je de deur en treed je binnen. Rustig neem je plaats aan de bar en bestel je een kopje koffie. De zon begint te klimmen en straalt langzamerhand zachtjes de kiosk binnen. Het geeft een sereen en vertrouwelijk gevoel.

De vormgeving van de kiosk is ontstaan door uit te gaan van de basisprincipe van een windmolen. Windmolens die met opgewekte energie uit wind een mechanisme in werking kunnen zetten is vertaald naar handmatige energie aangedreven door de bezoekers. Op een speelse manier kunnen bezoekers de kiosk aandrijven waardoor deze een verandering in omgeving en kleur waarneemt.

Chicago is gelegen aan de kustlijn van het Michigan meer. Kenmerkend voor deze locatie is het vrije spel dat de wind hier heeft. Ook Nederland is gelegen aan het water en kent veel wind. Hier wordt gebruik gemaakt van molens, een low-tech principe, om met windkracht een mechanisme in beweging te brengen. Het concept van de molen wordt ook in de kiosk gebruikt. De beweging wordt gebruikt voor het bereiden van Slow Food en Drinks dat terplekke geconsumeerd kan worden. Denk hierbij aan het malen van koffiebonen (in plaats van het traditionele malen van graan) en het persen van verse sap; pure consumpties geproduceerd volgens een heel basic methode.