woonhuis IV

 

opdrachtgever: privaat
locatie: Eindhoven
realisatie: 2012
programma: uitbreiding woonhuis, 77m2, met integraal buitenbad
constructeur: Archimedes bouwadvies, Eindhoven
aannemer: Burgtbouw, Deurne
glasrealisatie: Si-X, Benthuizen
fotografie: Norbert van Onna, Eindhoven

In het centrum van Eindhoven ligt op een hoekkavel in de karakteristieke jaren ‘30 wijk Den Elzent, tegen het natuurlijke landschap van het Dommeldal, het woonhuis IV .
Het bestaande hoofdhuis is relatief klein qua opzet. Een uitbreiding waarin extra comfort wordt toegevoegd aan het bestaande huis. 
De transparante toevoeging aan het woonhuis is een voortzetting van een eerdere exterieur uitbreiding met dunne zwevend betonnen dakrand.
Deze overstekken geven een evenwichtig beeld, waardoor de ruimten naadloos in elkaar overlopen, en de tuin een intiem omsloten karakter krijgt.

Belangrijk zijn de zichtlijnen, waardoor afzonderlijke ruimten ontstaan zoals een studie nis, een verlaagd zitgedeelte met brede vensterbanken en hangende openhaard, een transparante doorloop langs het zwembad, naar een logeer-, verblijfsruimte met sanitaire ruimte. 
Er is veel aandacht besteed aan een zorgvuldige detaillering, waardoor ruimte wordt bespaard en deze vloeiend in elkaar overlopen. Positionering van daklichten, (gebogen) wanden, traptreden, nissen waarin gordijnen zijn opgeborgen, vloerverwarming en plafondkoeling, akoestische panelen en verlichting zijn naadloos weggewerkt en bepalen daarmee de uitstraling en het karakter van de ruimte.