woning berkel-enschot

 

opdrachtegever: familie Erik Staps en Lianne Weeland
locatie: Berkel-Enschot
realisatie: 2002
i.s.m. heeldebever, enterprice for architectural design, Amsterdam.
fotografie: Arthur Bagen, Eindhoven
publicatie; de architect, januari 2003

Door de plattegrond af te stemmen op de vorm van het taps toelopende kavel en de nokhoogte naar achteren toe op te laten lopen, zijn in het huis bijzondere ruimten ontstaan. De traditionele zolder is in dit huis samengevoegd bij de op de 1e verdieping gelegen slaapkamers, waardoor er extra hoge ruimte is gecreëerd. Vrijwel de gehele constructie van het huis is opgetrokken uit in het werk gestorte beton, hetgeen een optimale positionering van raampartijen met uitzicht op het omringende landschap mogelijk maakt. Dit constructieprincipe heeft het ook mogelijk gemaakt binnen de woning een ruimtelijke diversiteit te ontwikkelen, met open verbindingen waardoor er een ruimtelijke continuïteit ontstaat. Door samenvoeging met een aanliggende ruimte kunnen tijdelijke woonfuncties ontstaan. In combinatie met de vrije gevelindeling, heeft elke ruimte een eigen unieke sfeer.

architectuurAlbert Veenstra