blok-p strijp-s

opdrachtgever: Volkerwessels
locatie: Eindhoven
programma: werken/wonen
constructeur: Adviesbureau Tielemans

De bijzondere plek naast het Klokgebouw op Strijp S gaf aanleiding een ander type gebouw te creëren, waarbij het multifunctionele gebruik optimaal is.

Strijp S is in alle opzichten uniek door het hoge percentage creatievelingen dat er woont en werkt. Door zijn industriële verleden heeft het gebied een ‘rauwe’ kant waar de werkmentaliteit vanaf straalt, het heeft een maat en schaal die veel ruimte biedt aan nieuwe ontwikkelingen.

De hoge terug liggende begane grond entree en de grote erboven gelegen publieke buitenruimte, met zicht op het Ketelhuisplein accentueren het publieke gebruik. De plint met hoge entree en grote XL glasvlakken zorgen voor een maximale transparantie. Door het open karakter wijkt dit gebouw af van de links en rechts gelegen relatief gesloten gebouwen, het valt op en verwerft daarmee een bijzondere positie aan de Philitelaan. 

Aan de noordzijde, richting het spoor is binnen het betonnen skelet een gevel breed en gebouw hoog uniek en afwijkend gevel plastiek voorzien. Dit vlak heeft tot doel de creatieve en kunstzinnige culturele identiteit van deze bijzondere plek en plaats gestalte te geven. De verschijningsvorm van deze dynamisch en kleurrijke plastiek is ook goed zichtbaar bij de vele treinreizigers die dagelijks Strijp S passeren. 

Door de grote afmetingen van vloeroverspanningen, dikke hoge betonnen kolommen en gevelopeningen met veel daglicht biedt het gebouw een maximale vrijheid aan de gebruiker dit naar behoeve in te delen. Daarnaast zal ook veel ruimte gedeeld worden, wat de onderlinge verbondenheid en het ontmoeten stimuleert. Een groot gedeelte van de binnenruimte, midden in het gebouw is flexibel in te richten, en heeft een semi-privaat, -publiek karakter. Op deze verdiepingen, 1e t/m de 5e laag zijn grote open ruimtes met vides en trappen gecreëerd, waar ook door het wisselend uitzicht op de stad bijzondere plekken ontstaan.

Het betonskelet en grote delen van de installatietechnische zaken blijven zichtbaar. Deze robuuste uitstraling benadrukt dat het een gebouw betreft waar men alle kanten mee uit kan, en waar geen grenzen liggen aan het gebruik. In die zin refereert het naar de oude Philipsfabriekspanden, die 100 jaar later getransformeerd zijn zodat ze nu gebruikt kunnen worden door de nieuwe bewoners.

Appartementen

De bovenste 4 verdiepingen zijn bestemd voor appartementen. Ook hier is de architectuur van een robuust gebouw skelet doorgezet, waarbij de uitstraling veel ruimte laat voor de eindgebruiker. De appartementen hebben het karakter van een loft, waarbij het open karakter van de plattegrond en de gevelindeling veel vrijheid geeft mbt de indeling.

De separate entree op de begane grond geeft toegang tot de appartementen op de 6e tot en met de 9e verdieping. Op de 6e verdieping is een groot centraal gelegen, als tuin ingerichte gezamenlijk buitenruimte gecreëerd, waar bewoners gezamenlijk gebruik van kunnen maken.

Het dak op de 10 verdieping wordt ingericht met een sedum begroeiing en fungeert als waterberging. Er wordt hiermee ook gehouden met de uitstraling naar de omliggende (hoge) gebouwen.